Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Packe iz Bruxellesa

EU Nikoliću: Osuđujemo negiranje genocida u Srebrenici

tomislav nikolić
Reuters/PIXSELL
10.12.2012.
u 18:32

Srbija neće ovaj tjedan dobiti datum početka pregovora s EU, kako su se srbijanski političari nadali u najpozitivnijem scenariju.

U rečenici koja očito cilja na novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, ali ga zbog razumljivih diplomatskih razloga ne imenuje, Vijeće EU u zaključcima koje ovaj tjedan planira prihvatiti "osuđuje svaki pokušaj umanjivanja ili poricanja ratnih zločina i genocida koji su se dogodili u Srebrenici". Ta formulacija piše u nacrtu zaključaka koje je, prije njihova usvajanja na sutrašnjem Vijeću za opće poslove EU, vidio Večernji list.

Srbija neće ovaj tjedan dobiti datum početka pregovora s EU, kako su se srbijanski političari nadali u najpozitivnijem scenariju. Među zemljama članicama još se vodi spor oko toga treba li uopće spomenuti lipanj 2013. kao vrijeme kad bi Vijeće moglo odrediti datum početka pregovora sa Srbijom ili ne treba spominjati nikakav rok, već samo navesti da Srbija treba nastaviti priznavati Kosovo kao ravnopravnog partnera s kojim rješava probleme.

Srbija će se morati još jako potruditi

"Vijeće očekuje od dviju strana da nastave i ubrzaju rad na rješavanju svih aspekata međusobnih odnosa. Vijeće će ocijeniti napredak u proljeće 2013. kako bi u lipnju 2013. odlučilo o otvaranju pristupnih pregovora pod uvjetom da su sva gore spomenuta pitanja riješena na zadovoljavajući način", kaže se u nacrtu zaključaka o Srbiji, ali taj je paragraf označen uglatim zagradama, što znači da još nije postignut dogovor među zemljama članicama da će zaključak glasiti baš tako.

Italija i Austrija su, neslužbeno doznajemo, među zemljama koje se zalažu za to da Srbija što prije dobije datum početka pregovora. S druge strane su Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija koje ne žele da se u ovotjednim zaključcima spominje nikakav vremenski rok u kojem bi Vijeće moglo dati datum Srbiji.

Srbija će se, očito, morati još jako potruditi da bi počela pregovore u vrijeme kad Hrvatska planira ući u punopravno članstvo, 1. srpnja 2013. godine.

>>Vuk Drašković: Status Kosova završena je stvar

Ključne riječi

Komentara 57

Avatar My Style
My Style
12:22 11.12.2012.

berava Medjunarodni ce biti kada ih priznju Kina, Rusija i naravno MI !! A to je negde iza nikad! :-))=

Avatar My Style
My Style
11:24 11.12.2012.

PUTIN Profitira ?? Ne znam kako ?? :-P

CH
Charlemagne26
10:30 11.12.2012.

Evo vam malo jednostavne istine: Luzerskim, primitivnim narodima poput Hrvata i Srba (da ne nabrajam dalje - ima ih ohoho, ali ovdje nisu relevantni) je potpuno svejedno u kojem politicko-ekonomskom sustavu zive, jer ce do u daleku buducnost ostati luzeri, neobrazovani i siromasni, tocno kako odgovara bandama na vlasti i Crkvama.. Jasno?? Shodno tome, ova kokosarska prepucavanja kako propada Hrvatska ili Srbija su na razini djecjeg vrtica i upiranja prstiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije